nampak spek peqa berkilau tu ? sila tinggalkan jejak ! :)
Bye Heartbeat, welcome ipanel !

Tuesday, January 18, 2011

Kenapa air tersejat dan hujan?

Hujan itu rahmat.

Ini adalah topik yang baru saya belajar semalam ! interesting...
tatau la nape teringin nak pampang kat sini.. hehe,, saja nak buat revision balik...

Ini adalah topik States of Matter. 




Vaporization = Evaporation.
Ok ceritanya begini, apabila cuaca panas (temperature increase) molekul air akan semakin laju bergerak. Lalu akan mem break (pecahkan) bond between the molecules. (kerana energy molecule tu lagi tinggi daripada attraction force (intermolecular forces). Jadi molekul air akan bercerai berai dan keluar daripada permukaan cecair ke udara. Beginilah rupanya macam mane air boleh tesejat...




Ni pasal condensation (hujan) lakk.
Wahh. Partikel2 dah bebas kat udara... tapi... kalau terlalu banyak (lebih daripada separuh drpd yang asal dah bebas ke udara) partikel2 akan duk rapat2 balik antara satu sama lain.. nama pon condense kan... mestilah particle tu makin banyak.. Jadi ini menyebabkan intermolecular forces antara molekul tadi jadi semakin kuat dan menyebabkan vapour pressure tinggi. Jadi partikel akan bertembung semula dan kembali ke liquid state. (As you know particle liquid (air) duk rapat sikit berbanding particle gas (udara) yang duk jauh2 sangat.


>>> bila molekul tu duk makin rapat antara satu sama lain, jadi state die akan bertukar daripada gas ke liquid. sama macam hujan. daripada awan... dan mendung (condense) dan hujan....
fuhh : susah nak explain
harap paham. taa paham buat2 paham jer.. haha
takdelah.. tak paham tanyalah pd yg pakar... :))



Popular Post