nampak spek peqa berkilau tu ? sila tinggalkan jejak ! :)
Bye Heartbeat, welcome ipanel !

Friday, January 28, 2011

BTN membantu atau tidak?

Salam sayang dari fasha..
Sori sgt2 xsmpt nak update smlm. Semalam ada majlis restu. jd taa sempat nak update. Mggu ni sibuk cket. Jumaat-Sabtu-Ahad ni fasha taa dpt menaip sebab BTN !! Biro Tata Negara. BTN ni memg wajib untuk semua student. Lebeh kurang mcm PLKN la gak kot. Penat lahh nanti.

Erm, ape jer? Ntahla. Tu jer nak gtau. Jadi tak payah la dtg belog fasha 3hari ni sebab takkan ade post baru. huhu. okeyhla. nak stadi probability. ptg ni quiz. c u next week !!!

ni nak kongsi gambo :
atm mesin tempat ktorg cucuk elaun :)

sepetang di uia

bendera berkibar di angkasa !

cek molek zati baru pulang dari kelas..
salam hormat. salam 1Malaysia !

Thursday, January 27, 2011

Pencarian Bloglist selama 1 tahun Melayu Frustasi



********

kalao ade sape2 berminat nak masukkan blog korg dalam list blog dier, sile2lah..
bile lagi nak promote blog korang ye x?

P/S : Untuk tuan punya blog :
leceh betul nak copy tajuk or anything. hehe jgn mara okeyh !

Wednesday, January 26, 2011

Header baru ! & optic

wah wah ! cube tengok header baru fasha ! nampak cute x? 
hehe penat tau buat. dekat sejam gak.. ahakk.. alhamdulillah jadi. 
Besznye..... hehe...

********

Tadi saya belajar optic ( lens and mirror )
semalam belajar RLC Circuit ( Resistance, Inductance and Capacitance )

Persoalan : Suara siapakah yang akan sampai dulu kepada AHMAD ? 
A atau B ?


Clue : Frequency suara A lebih tinggi dari frequency suara B.


...........

anda pasti ?

...........


kenapa bukan yang lagi satu ??

...........


jawapannya..

...........

sama ! 


kenapa?
kerana : frekuensi takde kaitan pun dengan kecepatan bunyi bergerak
kui3 biarpun besar atau kecik frekuensi sesuatu bunyi tu, speed die sama jer...
hahahahahaha !!!!


p/s : saya tatau pon frekuensi sebenar suara manusia ! :P
(tadi tu main hentam ja ! ^^)


********


& shh : polis ade frekuensi berlainan tau dengan frekuensi komunikasi yang lain (etc : telekom, maxis, celcom )


jadi : kita tatau apa frekuensi polis untuk berkomunikasi.... :)


add info :
Jangkauan Frekuensi yang dapat didengar (audible frequency range) oleh manusia berkisar antara 20 Hz – 20.000 Hz.
Infrasonic adalah suara dibawah 15 Hz
Ultrasonic adalah frekuensi suara dibawah Audible >20 000 Hz
Supersonic adalah frekuensi suara diatas kecepatan suara. (Tatau lah mcm mne. taa blaja lg.. :P)

info detail : CLICK HERE 

Tuesday, January 25, 2011

Facebook lead to divorce.

Mark Zuckerberg

Haha ! Wow ! Mungkin pelik bagi anda, kerana Malaysia belum ada kes lagi bercerai (tak tau la kalau ada, tp minor la kot) Berita bila ntah. kawan saya kata tadi, Facebook, laman sesawang yang digilai tak kira tua muda, telah membuatkan 30% penceraian di US kerana facebook . 

Peguam yang mengendalikan urusan penceraian (Divorce lawyer) kata, melalui facebook, banyak pasangan menipu pasangannya. Tambahan pula, sumber daripada firma guaman, 1/5 daripada petition penceraian adalah facebook.

Mark Keenan, Managing Director of Divorce-Online berkata :
"Saya telah mendengar daripada kakitangan saya bahawa ada ramai orang mengatakan bahawa mereka telah menemui hal-hal tentang rakan mereka di Facebook dan saya memutuskan untuk melihat betapa lazim itu dan saya benar-benar terkejut melihat 20 peratus dari seluruh tuntutan yang mengandungi rujukan kepada Facebook."

Seorang wanita berusia 35 tahun malah mendapati dirinya diceraikan melalui facebook ! 
( Memanglah facebook connecting people.. haha)

Lagi taa boleh belah bile :
Suami isteri yang dah boring dengan pasangan mereka cari menggunakan reaunion site (facebook la) untuk cari kekasih lama atau kekasih pertama diorang dolu-dolu kala . kah3

Persidangan organizer Emma Brady bingung bila dia membaca bahawa pernikahannya sudah berakhir ketika Neil Brady mengemaskini statusnya di halaman page nya: "Neil Brady telah berakhir pernikahannya dengan Emma Brady" 


*********
Tadi kitorang buat praktis speaking test skejap. tetibe kawan saya lah bangkitkan tajuk ni sebab ada kumpulan yang dapat tajuk pasal facebook. 

Speaking test? tatau macam ape, tadi rase macam duk kat antartika je.. menggigil. huhuhu.
Cuak la sesangat sampai cakap pon tergagap gagap. takpelah. asalkan dah habis !
hooray !!!!

and tadi kitorang dapat tajuk : 
should we make our own decision in life? 

Memula bingung. Ohh ! adeyh nasib baik boleh respon. tapi dorang (kawan2 saya la) memang hebat speaking la ! wah syabas untuk wawa, peje n zati. gambatte !


Monday, January 24, 2011

Muslimah terbaik !

Muslimah adalah penyeri dunia.. 
"Tertariklah kepada yang boleh membuatmu tersenyum !"

Nikmat Allah infinity

Jadilah anak yang membahagiakan kedua ibu bapa !

Saturday, January 22, 2011

Ini malam Sabtu..

Haha ! Kalau sebut malam Sabtu pon gerun jugak ! Walaupon malam Jumaat lagi gerun ! wah wah

Herm,, malam ni fasha nak cite tentang adek fasha yang baru masuk asrama. Biaselah kan.. baru form1 dah masuk asrama... manja la cket2. tp yang peliknye... adek fasha ni lelaki.. xsangka luar jer nampak garang, rupanya dalam sentimental gak ! haha menangis menangis meraung melalak nak balik.. taknak tinggal kat asrama tu dah ! haha.. fasha tingat dulu2 tyme form1 masuk asrama.. fasha tak menangis n tak sedih pon tau ! Cume teringat jela ketua dorm tu tak ske fasha.. sebab fasha banyak buat salah kot.. cadar tak tegang la.. ade benda bawah katil.. barang tertinggal dlm dorm,, kasut atas locker...time tu mane la tau... tatau pon ketat sangat peraturan.. die pon kne lah memahami.. erm,, ntahla, bialah die,, malas dh nk igt balik. huhuhu.. sedih gak tau..

Tp kan... satu hari tu besday kak tutt ni,,.. disebabkan die ketua dorm,, jadi digalakkan la untuk membeli hadiah.. masa tu fasha ade beli keychain ni.. mcm metal ring gak kot.. taa  brape egt la.. malam tu ble sume berkumpul,, nak sambut besday n bagi adiah... fasha letak je adiah tu atas meja.. pastu pura2 tidur.. yelah takut+benci+sedih... fasha berselubung lagi.. dorang pon macam pelik jer,,.. herm,, pagi esok, ade sorang kakak senior yang baik hati,, die tahu fasha terasa ngan sikap kak tutt tu.. pastu dia pon kata.. jgn sedih n jgn amik ati ngan sikap kak tutt ni.. die sebenarnya baik jer,, tapi tatau la nape tak ngam ngan fasha. herm, takpelah. fasha taa simpan dendam pon ngan die dah. asalkan fasha bahgie skang !

hehe. banyak sebenarnyer kisah suka duka sewaktu zaman persekolahan ni.. haha 
pengajaran : yang buruk jadikan sempadan, yang baik jadikan teladan.

sampai sini jelah. lapo lapo. mau makan !
esok nak pi melawat adek kat SBPI SS.. hehe 
kesian die asik nak balik umah jer.. taknak dah skola situ.
sian kat mak fasha. die try cube mtk kat skola lain.
yang lebeh dkt. tp biarlah tunggu dulu kalau die boleh adapt.

huhu ape pun.. exam dah dekat ! study tak sstudy kene amik exam gak.
huh
neway slamat malam !


pss : this is my present from my dear.. :)

Thursday, January 20, 2011

Terbuai godaan nafsu.

Adeyh,, tajuk die agak pelik.. hehe sebenarnya,, tadi saya tengah stadi,, tapi disebabkan terbuai dengan nafsu nak layan lagu.. habis kemana study ! ahak. Anyway xpelah. Alhamdulillah gak. sebab tadi saya layan lagu nasyid.. jadi semakin insaflah... insyaAllah.. doakanlah saya istiqamah dalam membuat kebaikan dan mencegah kemungkaran. InsyaAllah.

Alhamdulillah, dapat gak saya tulis.  Sebenarnya tadi saya hayati lagu Menanti Di Barzakh alunan kumpulan Far East. Alhamdulillah saya sedar kembali setelah sekian lama hanyut dalam dunia ni... Ni saya nak kongsi lagu ni..
Besz gak tau... paling besz kalo dengar sorang2, waktu malam, di tempat yang gelap. Insya Allah hati kita akan terang. (Sebelum ni gelap jer,, karat lagi.. hehe)

Inilah dia.. presenting..

Mati itu pasti.

 Menanti Di Barzakh., 

 Ku Merintih, Aku Menangis, 
 Ku Meratap, Aku Mengharap,  
 Ku Meminta Dihidupkan Semula, 
 Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata, 


 Perjalanan Rohku, 
 Melengkapi Sebuah Kembara, 
 Singgah Di Rahim Bonda,  
 Sebelum Menjejak Ke Dunia, 
 Menanti Di Barzakh, 
 Sebelum Berangkat Ke Mahsyar, 
  Diperhitung Amalan, 
  Penentu Syurga Atau Sebaliknya, 


 Tanah Yang Basah Berwarna Merah, 
 Semerah Mawar Dan Jugak Rindu, 
 7 Langkah Pun Baru Berlalu, 
 Susai Talkin Penanda Syahdu, 
 Tenang Dan Damai Di Pusaraku, 
Nisan Batu Menjadi Tugu, 
 Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku, 


 Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian, 
 Seakan Ku Dengari, 
 Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan, 
 Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan  
 Tetapi Ia Sebenar Kejadian  


 Kembali Oh Kembli, 
 Kembalilah Kedalam Diri, 
 Sendirian Sendiri, 
 Sendiri Bertemankan Sepi, 
 Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku, 
 Terbujur Dan Kaku, 
 Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu, 


 Ajal Yang Datang Dibuka Pintu , 
 Tiada Siapa Yang Memberi Tahu, 
 Tiada Siapa Pun Dapat Hindari, 
 Tiada Siapa Yang Terkecuali, 
 Lemah Jemari Nafas Terhenti, 
 Tidak Tergambar Sakitnya Mati, 
 Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi, 


 Jantung Berdenyut Kencang, 
 Menantikan Malaikat Datang, 
 Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan, 
 Selama Ini Diceritakan  
 Kini Aku Merasakan  
 Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan  


 Ku Merintih, Aku Menangis, 
 Ku Meratap, Aku Mengharap,  
 Ku Meminta Dihidupkan Semula,  
 Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata.. 




Astaghfirullahal Azim... Ya Allah ampunkan dosaku.... Tiada penyesalan lagi setelah ke dunia abadi... Harap2 mati kita dalam keadaan yang baik. Insya Allah..

Wednesday, January 19, 2011

JOM GEGAR BLOG!

huh. aku tau taktik die nak ramai tetamu.. ekekek..takpelah.. aku bagi cket can la kat die.. :))

Quiz Physics yg menyesakkan..


Oh its quite bad today. I'm a bit confusing about the question where they ask the magnetic field of parallel wire.. I dont know what is the radius. Whether 0.6 or 0.12 Arghh!!! Why i need to have this problem... What a small thing. HUh ! Anyway, just now my friend ask me to take MUET form, but i am confusing whether to take it at my U or near my place. Erm, my sister said to take it outside the u because, it will be quite tough to get good band because of the high reputation of my u..

However, till now, i cant still write or speak better in English. I even still not yet exempted for level 6. The due date for speaking test is this 25th Jan ! Oh my God, next week lol. Tuesday. And for the writing test will be on 9th Feb. Ouch. I shall get headache for the two next week. My final sem examination will be begin on 14th Feb. Valentine Day. Haha,, I will be going to have date with my lovely examination paper (Understanding Islam). It will be interesting. haha lol.

Herm, saya dalam dilema nak balik minggu ni ker x.. dah 3minggu tau tak balik... huhu.. siblings laintak balik pon.. tp kesian la kat mak.. mesti beliau rindu giler.. keh3 lagipon takde sape kat rumah. adeq kat skola asrama sume,, kakak lak kat UPSI. tinggal adek yg barudarjah satu tu jer.. hehe...

ish2 ni boleh lah blanje big apple ni.. xde org pon kat rumah.. hehe.. asek big apple jer.. lain la plak.. pizza ker.. huhu..sedap gak.. nyum3..  oklah guys.. nak tengok drama (Personal Taste ni) lagi satu episod jer.. bye2

salam..

pss: teringin nak masuk contest mural untuk mahallah... tp xreti :(

Tuesday, January 18, 2011

Senyumlah semua !


Selamat Petang !!

pss : saje jer...

Kenapa air tersejat dan hujan?

Hujan itu rahmat.

Ini adalah topik yang baru saya belajar semalam ! interesting...
tatau la nape teringin nak pampang kat sini.. hehe,, saja nak buat revision balik...

Ini adalah topik States of Matter. 




Vaporization = Evaporation.
Ok ceritanya begini, apabila cuaca panas (temperature increase) molekul air akan semakin laju bergerak. Lalu akan mem break (pecahkan) bond between the molecules. (kerana energy molecule tu lagi tinggi daripada attraction force (intermolecular forces). Jadi molekul air akan bercerai berai dan keluar daripada permukaan cecair ke udara. Beginilah rupanya macam mane air boleh tesejat...




Ni pasal condensation (hujan) lakk.
Wahh. Partikel2 dah bebas kat udara... tapi... kalau terlalu banyak (lebih daripada separuh drpd yang asal dah bebas ke udara) partikel2 akan duk rapat2 balik antara satu sama lain.. nama pon condense kan... mestilah particle tu makin banyak.. Jadi ini menyebabkan intermolecular forces antara molekul tadi jadi semakin kuat dan menyebabkan vapour pressure tinggi. Jadi partikel akan bertembung semula dan kembali ke liquid state. (As you know particle liquid (air) duk rapat sikit berbanding particle gas (udara) yang duk jauh2 sangat.


>>> bila molekul tu duk makin rapat antara satu sama lain, jadi state die akan bertukar daripada gas ke liquid. sama macam hujan. daripada awan... dan mendung (condense) dan hujan....
fuhh : susah nak explain
harap paham. taa paham buat2 paham jer.. haha
takdelah.. tak paham tanyalah pd yg pakar... :))



Malaikat diperbuat daripada cahaya, tapi kenapa kita tak nampak?

Salam sahabat semua..
Disini saya ingin berkongsi sedikit keajaiban Allah...
Semalam madam Physics menimbulkan satu persoalan..

"Malaikat diperbuat daripada cahaya.. tapi kenapa kita tak nampak malaikat?"
Dalam fikiran saya dah macam2 sy fikir.. Macam2 jawapan saya dengar dari kawan saya.. sebab kita takleh lihat malaikat laa... malaikat lain dimensi la... malaikat tu spesel laa... Allah xbg tengok lahh... Emm, memg logik jawapan tu.. tapi, fikiran saya dapat menangkap apa jawapannya! hehehe.....

cube teka??

jawapannya :

kerana ELECTROMAGNETIC WAVES !!!


Electromagnetic Waves

Focus on Visible light : 7 spektrum cahaya


Basically, elektromagnetic wave ade 7 : Gamma ray, X-ray, Ultraviolet, Visible light, Infrared, Microwaves, Radio Waves. Setiap gelombang belainan frequency dan wavelength. Ultraviolet merupakan gelombang yang mempunyai frekuensi paling tinggi dan Radio wave sebaliknya.

Tahukah kawan2... sebagai manusia biasa, kita sangat terbatas dalam penglihatan kerana kita hanya mampu melihat gelombang : Visible Light.. Kalau tengok gambar kat atas tu, betapa kecilnya visible light nak dibandingan dengan waves lain..

Jadi oleh itu, percayalah bahawa malaikat tetap ada walaupun kita tak nampak mereka... Mungkin mereka mempunyai frekuensi dan gelombang yang berbeza.. serupa juga dengan binatang seperti semut... adakah kita mendengar apa yang mereka cakap? tak kan jadi..... Belajarlah ilmu sains kerana sains mengungkap setiap kejadian makhluk Allah di bumi.... Wallahualam...

Monday, January 17, 2011

Tips perjalanan harian seorang pelajar universiti !


1. Pandang ke cermin dan senyumlah ! kerana efficiency untuk anda mendapaat semua ilmu yang anda pelajari pada hari itu bergantung kepada mood anda !

2. Mulakan langkah keluar daripada bilik dengan bacaan basmalah. ( 'Bismillahir rahmanir rahim' ).
Puja dan pujilah Allah dan niatlah "Aku pergi ke kelas/kuliah hari ini untuk belajar kerana Allah Taala."
3. Ambillah sarapan kerana siapa yang tidak bersarapan maka : kelembapan otak beliau adalah seperti orang tua.

4. Apabila penat berjalan dan menaiki tangga : gerakkan ibu jari kaki anda : ke atas, bawah, kiri, kanan,pusing2 ker... : serupa macam bius la... (menahan rasa penat tersebut)

5. Kalau ngantuk dalam kuliah/kelas,
cubalah pejamkan mata anda sekejap... gerakkan bola mata anda ke atas, kebawah, ke kiri dan ke kanan. Kemudian gerakkan bola mata anda mengikut arah jam. Senaman ini juga bleh menajamkan mata anda !

6. Focus ! kajian menunjukkan pelajar2 yang berjaya di Malaysia : fokus semasa guru/lecturer mengajar. (Dalam hadis juga ada mengatakan. " apabila kamu mahu mempelajari sesuatu ilmu, belajarlah daripada seorang guru : bukan sebuah buku :) "

7. Last tips ! ini memerlukan sedikit effort dari anda : Hadis nabi (Peace be upon him) : Apabila puteri Rasulullah menemui baginda untuk mecari khidmat khadam bagi membantu tugas hariannya di rumah, baginda membalas :
"Apabila kamu berdua berbaring untuk tidur, bertasbihlah (subhanallah) 33 kali, bertahmid  (Alhamdulillah) 33 kali dan bertakbir (Allahuakbar) 33 kali. Ia adalah lebih baik untuk kamu berdua daripada seorang khadam."

Ini sahaja saya dapat berkongsi sedikit ilmu yang saya amalkan. Sekian, selamat mencuba !!!

Thursday, January 13, 2011

nasi lemak?




oh ! sedap nasi lemak xterkata
terliur lak skejap...
hehe
fasha nak ckp cket !
ni haa ! fasha nak jual nasi lemak!
hehehe
tapi bukan fasha yg masak ek.. haha
erm,, fasha nak jual kat tempat fasha..
tempah dari luar tau
RM1,00 jer...
hehe tapi fasha jual mahal lg la.. mesti ade untung kan?
herm,, nasi lemak kak shima !
daun pisang power punya !
nampak cam sdp.. tp fasha xtry lg la...

cerita punya cerita..
fasha untung dapat buat bisnes sendri
sebenarnya fasha memg minat sangat bisnes ni
tp malu la nk jual dpn2
huhu
impian fasha nak bukak restoran ke.. hotel ker.. ahakk
besz la! huhuhu

oklah fasha nak edit layout n blog fasha ni.. burk sgt lah tengok... huhu
ok guys ! have a happy life
always be good to your parents.
salamun alaik! :))

Saturday, January 8, 2011

Urhhh penatnye !

Weekend ni memg sbuk... mak aih.. byknye keje kne buat !
Assignment UI (Understanding Islam) lg... Newspaper lagi..
grrr...
Next week lak ade 3 Quiz skali gus.. 
math physics n chem
adeyai..
rase nak mati jer
hari ni egt nak siapkan.. 
tp kawan mtk teman g mid
:)) lagi2 ade choc fair ! haha

terus setuju jer..
hehe
esok lak nk pi umah kawan
wedding kakak die lak
adeyh

agak2 sempat x siap?
oppss terlupa!
next week gak ade speaking test
aduhai sayang...

arghh
dahla mika nak wat kje !
babai

ni mika lampirkan hasil kje untuk newspaper...
hehe mika xpro pun....








hehe cumey x? ! tapi jangan pecaya lak coz iklan kat atas tuh sume tipu jer tau !!

blink2 :))

salam sayang !


Popular Post